Ineke Kraijo

Nieuws 


Online presentatie Het zwarte jaar op zaterdag 7 november 2020
Op zaterdag 7 november presenteer ik online mijn nieuwe historische jeugdroman Het zwarte jaar. Wil je graag bij de presentatie zijn, stuur me dan even een berichtje via mail@inekekraijo.nl.

Het zwarte jaar, november 2020
In november 2020 kwam Het zwarte jaar uit, een historische Young Adult roman over de grote hongersnood in Ierland, halverwege de 19e eeuw. Het verhaal speelt in 1847, black '47. Het vertelt het verhaal van Nora en Mary. Nora's vader vertrekt op een dag met zijn laatste geld om graan te kopen, maar keert niet meer terug. Tijdens haar zoektocht naar vader ontmoet Nora de pasgetrouwde Mary, die samen met haar man betrokken is geraakt bij een overval op een graantransport. Samen zoeken ze hun weg door het hongerende Ierland.

Kinderboekenweek 2020, En toen, terug in de tijd
In de Kinderboekenweek van 2020 is het thema En toen, terug in de tijd. Als schrijver van, onder andere, historische kinderboeken vind ik dat natuurlijk een geweldig thema. Ik heb boeken over vroeger voor alle leeftijden. En toen, opa?
Toen ik hoorde dat het thema voor de Kinderboekenweek 'En toen' was, besloot ik meteen een boek te schrijven voor groep 3 en 4. Voor alle andere groepen had ik al historische boeken, maar niet voor beginnende lezers. Daarom schreef ik En toen, opa? Een verhaal op avi E3 niveau, voor kinderen in groep 3 en 4. Het gaat over een van de eerste televisie-uitzendingen. En toen, opa? verscheen in augustus 2020

Beschuldigd
Beschuldigd is het derde deel in de serie over De Jozefschool. In die serie staat telkens een ander kind uit groep 8 van de Jozefschool centraal. In Beschuldigd is Kayra op weg naar een basketbaltraining als ze ziet hoe een grote jongen een oudere vrouw met een rollator lastigvalt. Kayra grijpt meteen in. De volgende dag blijkt dat er is ingebroken in het huis van de oudere vrouw en de politie heeft al een verdachte op het hoofd: Murat, de broer van Kayra's klasgenoot. Maar Kayra kan zich niet voorstellen dat Murat schuldig is.
Beschuldigd verscheen ook in augustus 2020

Lieke helpt de turnclub
In deel 5 van de Radslagreeks geeft de wedstrijdgroep van Lieke een demonstratie op de vrijmarkt. Maar dan blijkt de tumblingbaan lek te zijn en de vereniging heeft geen geld voor een nieuwe. Lieke is vastbesloten om geld in te zamelen voor de club. Maar dat is nog niet zo makkelijk.Het offer, verhaal over de IJzertijd
In april mijn verhaal Het offer uit als Vlaams Filmpje bij uitgeverij Averbode.
Het over speelt in de IJzertijd en gaat over Hild. De broer van Hild wordt verdacht van diefstal. Daarom moet hij in de rivier gegooid worden, als offer aan de goden. Maar Hild gelooft niet dat haar broer schuldig is. Ze moet de echte dief vinden voordat haar broer geofferd wordt.
In april 2020 komt Ontsnapt!, theaterlezen over toen

In april 2020 komt er een bijzonder boek uit:  Ontsnapt!, theaterlezen over toen, bij uitgeverij Inktvis. In het boek staan twintig verhalen en tien moppen over vroeger, heel verschillende verhalen, over de Romeinen, maar ook over de Hunebedbouwers, de Tweede Wereld Oorlog en de eerste televisie. Ik schreef het boek samen met Marlies Verhelst. Het bijzondere is dat alle verhalen bestaan uit dialogen, die je, met het boek in de hand, kunt spelen. Theaterlezen dus.

Schoolschrijver op de Prins Maurits in Nijmegen
Sinds maart 2020 werk ik één dag in de week als schoolschrijver op de Prins Mauritsschool in Nijmegen. Ik mag de groepen 4, 7 en 8 het mooie en leuke van taal, schrijven en boeken vertellen en samen met hen werken aan hun creativiteit en fantasie. Het is superleuk om te doen.

In september 2019 verscheen Lieke turnt voor publiek
Het vierde deel in de Radslagreeks, Lieke turnt voor publiek, is verschenen op 23 september. De Radslagreeks is een serie op avi E4, voor kinderen vanaf ongeveer zeven jaar. De hoofdpersoon is de turnster Lieke. In dit vierde deel bestaat de vereniging 100 jaar en dus wordt er een groot feest gevierd met optredens. De trainer van Lieke wil daarom twee uur per week extra trainen, maar Liekes moeder vindt dat ze al genoeg tijd kwijt is aan het turnen. Kan Lieke nu niet meedoen met de uitvoering?

In april 2020 komt Het Offer uit
April 2020 komt mijn Vlaamse Filmpje Het offer uit in België. Het verhaal speelt in de IJzertijd en gaat over Hild. Haar broer wordt verdacht van diefstal en daarom wil de sjamaan van het dorp hem offeren.

Half juni komt mijn avi m3 boekje 'Pret met juf jet' uit
In week 24 ligt mijn avi M3 boekje, Pret met juf jet, bij het Kruidvat. Dit is mijn 25e boek!

Over de grens is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs
Mijn 12+boek Over de grens (over de Eerste Wereldoorlog) is met nog negen andere boeken genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Voor de zomer wordt de shortlist van vijf boeken bekend gemaakt.

Oog in oog met een reuzenos is voorgedragen voor Het Hoogste Woord 2019
De uitgever heeft Oog in oog met een reuzenos voorgedragen voor Het Hoogste Woord 2019. In mei wordt bekend of het boek bij de drie genomineerde hoort.

Oog in oog met een reuzenos verschijnt in september 2018 en wordt gepresenteerd op 25 september in de bibliotheek in Cuijk

Begin september is Oog in oog met een reuzenos verschenen. Dit spannende boek is voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar en geschreven op avi-niveau E5. Het speelt in de steentijd en gaat over Tuuk. Tuuk wil niets liever dan mee op mammoetjacht, met de mannen van zijn nederzetting, maar de stamoudste vindt hem nog te klein en te dun om mee te gaan.  Tuuk is woedend. Hij verzint een list om in zijn eentje te gaan jagen. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.Lieke gaat op turnkamp is verschenen
Maandag 23 april 2018 kwam Lieke gaat op turnkamp uit, mijn derde deel in de radslagreeks. Lieke wil erg graag op turnkamp, maar haar beste vriendin Jessie wil niet mee. En eigenlijk vindt Lieke zes dagen zonder haar ouders toch ook wel lang.
In het kielzog van dit derde deel van de radslagreeks, kwamen een herdruk van de eerste twee delen: Lieke wil turnen en Lieke heeft een wedstrijd.


Schaduwreis gepresenteerd
Zaterdag 21 april 2018 werd Schaduwreis gepresenteerd in Eindhoven. Schaduwreis is een koepelroman waar ik aan meewerkte, een uniek project waar we met dertien schrijvers aan geschreven hebben. Het boek vertelt het verhaal van Nadine die aan de hand van ansichtkaarten op zoek gaat naar haar vader die ze nooit gekend heeft. Ze verblijft, als couchsurfer, bij dertien verschillende mensen in dertien verschillende landen in Europa. Iedere auteur schreef het verhaal van één van de gastvrouwen of -heren en de zoektocht van Nadine vormde de rode draad door al die verhalen.

Opnieuw Het Hoogste Woord gewonnen
Op 16 juni 2017 werd bekend gemaakt dat mijn boek Vechten tegen de golven de winnaar was van Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek, uitgekomen bij een Christelijke uitgever. In 2016 won ik deze prijs met Eileen, het derde boek van mijn Ierlandtrilogie. Ik ben natuurlijk superblij met het winnen van deze vakjuryprijs.


Uitreiking Het Hoogste Woord, 16 juni 2017

Op 16 juni 2017 wordt Het Hoogste Woord uitgereikt. Mijn 10+ boek, Vechten tegen de golven, is een van de vijf kanshebbers.


Over de Grens verschijnt in mei 2017

In mei 2017 verschijnt mijn historische 12+roman Over de grens. Dit verhaal gaat over de 14-jarige Sarah uit Aarschot (België). Sarah is een heel gewoon meisje in een heel ongewone situatie. Haar stad wordt in bezit genomen door Duitsers die vreselijk te keer gaan. In de chaos die volgt raakt ze haar moeder kwijt. Zal het haar lukken om haar moeder terug te vinden?


Bovenbouwactieboek voor de Christelijke Kinderboekenmaand 2017 


Dit jaar mag ik het actieboek voor de bovenbouw schrijven. Het is een spannend verhaal voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Het gaat over Stan, een jongen die verhuist van een dorp naar de stad. Daar wordt hij gedwongen om te stelen.

Vanaf oktober 2017 is het voor een actieprijs beschikbaar. Het geweldige omslag is gemaakt door Roelaf van der SchansTes is zes en Gijs gaat op schoolreis

Vanaf maart 2017 liggen mijn aviboekjes Tes is zes en Gijs gaat op schoolreis bij het Kruidvat. Tes is zes is geschreven op avi startniveau, dus voor kinderen die net een paar weken/maanden kunnen lezen. Gijs gaat op schoolreis is geschreven op M3niveau, voor kinderen die een maand of vijf, zes kunnen lezen. De vrolijke illustraties zijn van Egbert Koopmans.Fee wil niet mee en Met tes naar les

In december 2016 liggen mijn aviboekjes Fee wil niet mee en Met tes naar les bij het Kruidvat. Dit zijn boekjes die geschreven zijn op avi startniveau, dus voor kinderen die net een paar weken/maanden kunnen lezen. Anky Spoelstra maakte de illustraties.


Lieke wil turnen en Lieke heeft een wedstrijd

Al decennialang geef ik turnles, dus vond ik het erg leuk om twee boeken te schrijven over turnen. Lieke wil turnen en Lieke heeft een wedstrijd. Het eerste boekje gaat over een meisje dat erg graag op turnen wil, net als haar grote zus, maar ze moet eerst haar zwemdiploma halen.
In Lieke heeft een wedstrijd zit Lieke inmiddels op turnen. Ze heeft haar eerste wedstrijd en dat vindt ze ontzettend spannend. Was als ze eerste of tweede wordt, mag ze naar de wedstrijdgroep. Maar vlak voor de wedstrijd wil Jessie, haar beste vriendin, niet meer meedoen.
Beide boeken zijn geschreven op avi E4-niveau, voor kinderen vanaf zeven jaar. De illustraties zijn van Anky Spoelstra.


Betrapt! ligt in de winkels

Vanaf vrijdag 2 september 2016 ligt mijn nieuwe kinderboek Betrapt! in de winkels.
Betrapt! gaat over de twaalfjarige Bob. Zijn oma wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, maar daar verdwijnen haar sieraden. Bobs ouders denken dat oma gewoon niet meer weet waar ze ze heeft neergelegd, maar Bob vertrouwt het niet. Samen met Suus, een meisje van wie de oma ook in het verzorgingstehuis zit, gaat hij op onderzoek uit. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.Eileen wint Het Hoogste Woord

Ik ben superblij en trots. Mijn historische (jeugd)roman Eileen heeft Het Hoogste Woord gewonnen!
Hieronder een stukje uit het persbericht.

Persbericht Winnaar Juryprijs Het Hoogste Woord 2016 
Houten, vrijdag 10 juni 2016 
Ineke Kraijo winnaar Het Hoogste Woord 2016 Prijsuitreiking christelijke kinderboekenprijzen bij CBC Houten 
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in CBC 't Gulden Boek in Houten is vanmiddag bekendgemaakt dat Ineke Kraijo met Eileen, uitgeverij Mozaïek, winnaar is van Het Hoogste Woord 2016.  De jury was unaniem en prees het derde deel in de Ierlandreeks. Kraijo heeft goed nagedacht over dit verhaal waarin de spanning goed is gedoseerd. Ze weet de aandacht van begin tot eind vast te houden. Dankzij haar soepele, beeldende schrijfstijl komt het verhaal, de personages, en de geschiedenis en folklore van Ierland op aansprekende wijze tot leven. Het christelijk element is op een natuurlijke manier verweven in het verhaal.   OpE
ileen genomineerd voor Het Hoogste Woord!

Mijn historische (jeugd)roman Eileen is genomineerd voor Het Hoogste Woord. Ik ben razendtrots dat voor het derde achtereenvolgende jaar een boek van mij is volgens een vakjury een van de drie beste Christelijke kinderboeken is. De andere genomineerden zijn Els Florijn, met Middernachttrein en Willeke Brouwer met Silvester en de bizarre verhuizing.
De uitreiking is vrijdag 10 juni.


Prijsuitreiking aan de bedenkers van de titel Vechten tegen de golven in Hardinxveld-Giessendam


Dinsdag 9 februari om 13.30 ben ik in de bibliotheek in Hardinxveld-Giessendam. Ik reik een gesigneerd exemplaar van Vechten tegen de golven uit aan Julia en Wisse van de Rehobothschool. Zij wonnen de titelprijsvraag. Uit 320 inzendingen koos de jury 'Vechten tegen de golven' als winnaar en dus als titel voor mijn nieuwe boek.


Vechten tegen de golven wordt 13 januari gepresenteerd op Marken

Woensdag 13 januari om 11.45 presenteer ik mijn nieuwe boek Vechten tegen de golven in de gemeenschapsruimte van de Rietlandenschool op Marken. Dan is het precies 100 jaar geleden dat Marken overstroomde, het onderwerp van mijn boek. Geweldig dat ik daar de presentatie kan en mag doen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.


Wisse en Julia verzinnen de titel Vechten tegen de golven

Julia en Wisse van de Rehobothschool hebben gewonnen. Uit 320 inzendingen koos de jury hun titel, Vechten tegen de golven, als winnaar. In januari zullen ze allebei een gesigneerd exemplaar ontvangen van het boek met de door hen verzonnen titel.Unieke wedstrijd: verzin de titel voor mijn nieuwe kinderboek

In januari 2016 komt mijn nieuwe 10+ boek uit bij uitgeverij Columbus, maar het boek heeft nog geen titel. En die kun jij verzinnen!

Wat moet je doen?

Lees in het kort waar het verhaal overgaat en verzin een titel. Mail die titel voor 18 september 2015 naar wedstrijd@inekekraijo.nl

 

Waar gaat het verhaal over?

Marken, november 1915. De 11-jarige Dries kijkt er niet naar uit om twaalf te worden. Dan moet hij namelijk met zijn vader mee de Zuiderzee op. Dries wil helemaal niet als visser werken, hij wil doorleren en schoolmeester worden, of nog liever, dokter. Maar hij heeft geen keus, hij moet mee.

In januari 1916 steekt er een Noordwesterstorm op.  Er vindt een vreselijke overstroming plaats. Dries moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie. Zou dat de mening van zijn vader veranderen?

Informatie die misschien van belang kan zijn voor het verzinnen van de titel

Het schip waar de vader van Dries op vaart heet Vrouwe Hendrika.

Dries woont in een houten huis dat op palen is gebouwd, omdat Marken in die tijd een paar keer per jaar overstroomde.

Aan de muur hangt een geborduurde tekst: Wie twijfelt is als een golf in de zee, die door wind en weer heen en weer wordt bewogen.

Wat kun je winnen?

Als jij de beste titel verzint, krijg je een door mij gesigneerd exemplaar thuis gestuurd. Dan heb je een boek in de kast staan met een titel die jij hebt verzonnen!

Voorwaarden:

* Je mag meedoen als je tussen de zes en de veertien jaar oud bent

* Je mag zo vaak mee doen als je zelf wilt 

* Stuur je mail naar wedstrijd@inekekraijo.nl

* Vermeld in de mail je naam, groep, school, leeftijd en woonplaats

* De jury, bestaande uit Kirsten Niehof (redacteur Columbus) en mijzelf, kiest de titel. Als er geen geschikte titel wordt ingestuurd zal de jury zelf een titel kiezen

 De boekpresentatie van Eileen

Zaterdag 9 mei 2015 vond de boekpresentatie van Eileen plaats in de bibliotheek in Cuijk. Er was een mooie opkomst en tv land van Cuijk kwam voor een interview. interviewMijn tiende boek 'Vlucht' is verschenen

Begin december verscheen Vlucht, een spannend verhaal voor kinderen vanaf negen jaar die lezen nog wat moeilijk vinden.

Covermodel

Ik sta op de cover van het Lees en luistermagazine!Waar is de ring is gepresenteerd

Het prentenboek Waar is de ring? dat ik samen met illustrator Betje Ton maakte is op 1 oktober 2014 gepresenteerd tijdens de feestelijke opening van de Christelijke Kinderboekenmaand in Putten.

Fietsendieven is verschenen

Vanaf 1 september 2014 ligt mijn spannende 10+boek Fietsendieven in de winkel, voor maar 8,50. Binnenkort meer over dit boek op mijn website.


Drie boeken in het najaar
In het najaar komen er weer drie boeken van mij uit.
Fietsendieven, een spannend 10+ verhaal over Freek, een 11-jarige jongen die diefstallen op school probeert op te lossen
Vlucht, een heftig makkelijk lezen 10+ verhaal, over Anna, een meisje dat moet vluchten voor haar vader.
Waar is de ring? het actieprentenboek dat ik samen met illustrator Betje Ton maak, over Eva en Thomas, twee kleuters van wie de juf gaat trouwen.


Rose is genomineerd voor Het Hoogste Woord

Mijn historische (jeugd)romand Rose is samen met drie andere boeken genomineerd voor Het Hoogste Woord, de prijs voor beste Christelijke Kinder- of jeugdboek. De drie andere genomineerden zijn:
Arjan Wilschut Amyra
Corien Oranje Love you, miss you en
Willemijn de Weerd Ik stuur je de zon
Op 20 juni zal de uitreiking van de prijs zijn.


Het actieprentenboek voor de Christelijke kinderboekenmaand 2014

Samen met illustrator Betje Ton mag ik het actieprentenboek voor de kinderboekenmaand 2014 schrijven. Het thema is In de wolken - Over feesten. Ons prentenboek, getiteld 'Waar is de ring?' zal in september verschijnen.


Mijn Vlaamse Filmpje Verboden te lachen is verschenen

Half december verscheen mijn Vlaamse Filmpje Verboden te lachen, een kort humoristisch verhaal voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.


Ierse dag in Hardenberg

Zaterdag 19 oktober signeer ik Kate en Rose op de Ierse dag in Hardenberg. Ik heb er zin in!


Kinderboekenweek 2013

Het thema van de kinderboekenweek was dit jaar Sport en Spel, klaar voor de start.
Op dinsdag 1 oktober ben in naar alle acht de groepen van de Eben Haëzer school in Jaarsveld geweest. Een klein schooltje in een prachtig dorp. De kinderen deden goed mee en het was erg leuk!

Maandag 7 oktober ging ik naar vijf VMBO kader en basisklassen van het Canisius College, locatie Goffertweg, in Nijmegen. De meeste leerlingen zeiden niet van lezen te houden, maar ze vonden alles rond het schrijven wel interessant en ze waren doodstil tijdens het voorlezen.

Op dinsdag 8 oktober ging ik weer naar het Canisius, maar nu drie andere klassen. Erg leuk om het enthousiasme te zien van kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Ik hoop dat ze nu in de herfstvakantie misschien eens een boek pakken...De verhalenbundel Kerstavond is uit

Eind september kwam de kerstbundel Kerstavond uit. Een boek met twintig verhalen over kerstmis. Een van die verhalen 'Het laatste optreden' heb ik geschreven.


Kate is een kerntitel!

Mijn historische roman Kate is een kerntitel voor de Jonge Jury 2014. Daar ben ik ongelofelijk trots op! En natuurlijk kun je stemmen. http://www.jongejury.nl/Stemmen.aspx.

Uitreiking Het Hoogste Woord

Vrijdag 14 juni was de feestelijke uitreiking van Het Hoogste Woord. Josephine van Hilly Delfsma won, maar voor Kate was er een meer dan lovend juryrapport. Hieronder een quote:

Ineke Kraijo is hét voorbeeld van het ‘show, don’t tell’ principe. Het is haar gelukt om een bijzonder impressief en meeslepend boek te schrijven. Ze schrijft knap, schilderachtig met gedetailleerde beschrijvingen, en veel gevoel achter de woorden. Ze verweeft haar verhaal met historische feiten en brengt de Ierse cultuur op iedere bladzijde tot leven. Ineke Kraijo heeft veel inlevingsvermogen, zowel in tijd als in personages. Haar personen zijn levensecht en emoties brengt ze perfect over. De toenmalige verwevenheid van het christelijk geloof met de Ierse mystiek is knap beschreven. '


Genomineerd voor Het Hoogste Woord

Vrijdag 15 mei werd ik gebeld dat Kate genomineerd is voor Het Hoogste Woord. Ik ben natuurlijk razendtrots en kijk uit naar 14 juni, de datum dat de winnaar bekend gemaakt wordt. De twee andere genomineerde zijn: Storm! van Judith Jansen en Josephine van Hilly Delfsma.


Boekpresenatie Rose

Het aftellen is begonnen. Zaterdag 25 mei om  16.00 uur is de feestelijke presentatie van mijn historische roman Rose  in de Openbare Bibliotheek in Cuijk (Kaneelstraat 64, Cuijk).

Het programma zal er als volgt uitzien:

- 15.30-16.00 uur Ontvangst met koffie en thee
- 16.00-16.10 uur   Ierse muziek door Marianne (zang) en Florentine (harp)
- 16.10-16.30 uur   Presentatie Rose
- 16.30-16.45 uur Voorlezen uit Rose
- 16.45-17.30 uur   Signeren

Ik hoop dat er veel mensen zullen komen en dat het een gezellige middag wordt!

 

Rose

Ik heb de laatste tijd zeer regelmatig de vraag gekregen hoe het ervoor staat met het vervolg van Kate, vandaar dat ik er maar even iets over schrijf. Het vervolg van Kate gaat Rose heten en zal in mei verschijnen. Het verhaal is geschreven, herschreven, herschreven en toen nog eens herschreven. Vervolgens naar proeflezers gestuurd en daarna maar weer herschreven en herschreven. Toen is het naar de corrector gegaan en gecorrigeerd en vervolgens kreeg ik de drukproef en heb ik daar de verkeerde afbrekingen en de laatste (hoop ik) slordigheidjes uitgehaald. Nu is het helemaal uit mijn handen en ben ik aan het aftellen tot 25 mei, de dag dat Rose gepresenteerd gaat worden.

Schrijfwedstrijd Verdacht

Dinsdag 2 april heb ik de hoofdprijs van de schrijfwedstrijd rond Verdacht uitgereikt aan de 12-jarige Tessa Kramp van de Rehobothschool in Hardinxveld-Goessendam.  Tessa  won een gesigneerd exemplaar van Verdacht en het boek Mijn vader  is een dredhoofd van Theo Meijer.  Zij heeft  haar verhaal voorgelezen in de klas en ik heb een lezing gehouden over het schrijfvak.  Daarna heb ik voorgelezen uit Kate (want de juf had Verdacht al in de klas voorgelezen). Leuk om te zien hoe trots Tessa was  en hoe goed voorbereid de klas  was op mijn  komst!  Toen heb ik nog een kort bezoekje gebracht aan groep 7 van de  Rehobothschool omdat een aantal kinderen uit die groep ook mee had gedaan (en ik was er toch). Daar heb ik vragen beantwoord en  voorgelezen uit De verdwenen soapster (want ook die juf had Verdacht voorgelezen in de klas).  Binnenkort zal er een artikel over Tessa en het winnen van de  prijs in de regionale krant verschijnen.  

De uitslag

De uitslag van de schrijfwedstrijd is bekend. De eerste prijs (en dus het schoolbezoek en de twee boeken, waaronder Verdacht) gaat naar: Tessa Kramp (12) uit Zuid-Holland. Dinsdag 2 april zal ik de prijs uitreiken. De tweede prijs is voor Alissa van der Lei (11) uit Friesland. Zij heeft twee boeken, waaronder Verdacht, gewonnen. Derde is geworden Maria Wilbrink (9) uit Gelderland. Zij heeft een gesigneerd exemplaar van Verdacht toegestuurd gekregen. Net buiten de prijzen vielen Silke (11) (van basisschool De Smaragd) in Overijssel en Femke Pouwels (12) uit Noord-Brabant. Alle deelnemers bedankt voor het meedoen en Tamara Geraeds en Betty Kraijo bedankt voor het meejureren!

Hieronder het winnende verhaal van Tessa Kramp. We hebben dit verhaal gekozen omdat het origineel was, goed geschreven en dat het makkelijk was om je te identificeren met de hoofdpersoon. Als tip zouden we Tessa mee willen geven om de laatste alinea te schrappen.

Als m’n vader in de gevangenis zit…

Gisteren en eergisteren is het allemaal gebeurd. Ik was met mijn vader op pad geweest en we liepen samen door de stad. We waren op weg naar huis. Onderweg stopten we om bij de Mac een milkshake te halen. Daar zaten een paar vreemde mensen (ongeveer van mijn vaders leeftijd) een jointje te roken. Maar wij trokken ons er niks vandaan en stapten naar binnen. Ik zag wel dat mijn vader af en toe om zich heen keek, maar ik was zo blij dat we in de Mac waren, dat ik dacht dat het was om een goed plekje uit te zoeken. Maar later bleek dat niet zo te zijn, want mijn vader ging juist naast die vreemde mensen aan een tafeltje zitten.
‘Pap, is het wel zo handig om hier te gaan zitten?’ vroeg ik fluisterend.
‘Ach, die mensen doen ons toch niks?’ was zijn antwoord. ‘’En bovendien,’ ging hij verder ‘zitten ze toch alleen maar te lachen.’
Dat stelde me wel een beetje gerust, maar niet helemaal. Die mensen leken mijn vader te kennen, want een van hem gaf hem een vriendelijke klap op de schouder. M’n vader lachte, en ik snapte er helemaal niks van. Hij stak een sigaret op en met grote ogen keek ik hem aan.
‘Jessica,’ zei hij, ‘Dit is Rowan en hij daar heet Menno.’
Ik keek naar ze. Wat zagen ze er vies uit zeg! De een had een ongelijke baard en hele vieze tanden, en de ander had verward haar en een beetje wit uitgeslagen neus. Beiden hadden ze een vies gezicht. De man met de baard, (die waarschijnlijk Rowan was) grijnsde breed.
‘Je had niks teveel gezegd, Richard, ze is precies goed,’ zei hij met zijn blik op mij gericht. Weifelend keek ik weer naar mijn vader. Hij legde z’n hand op mijn schouder en zei: ‘Geen zorgen, we gaan alleen maar leuke dingen doen. Je zult de dag van je leven hebben, echt waar.’
Dus ging ik maar niet door het lint en bleef gewoon zitten.
‘Mmaarr..’ ik merkte tot mijn ergernis dat m’n stem beefde. Ik maande mezelf tot kalmte en ging toen verder.  ‘Wat dan?’’
‘Tja,’ zei die ander (volgens mij was het Menno). ‘Dat kunnen we je nu nog niet zeggen, maar…’
Hij maakte zijn zin niet af. Gespannen keek ik naar hem en dan weer naar mijn vader.
‘Maar wat?’ probeerde ik dapper.
Papa zuchtte. ‘Je moet ons gewoon even helpen met een paar dingetjes.’

Wat die dingetjes waren, wist ik toen nog niet. Maar het gaf me een beangstigend gevoel. Dit was toch niet meer normaal? Of wel? Je helpt je vader toch wel eens? Deze vragen dwarrelden allemaal door mijn hoofd. Het was er een beetje chaos…

 Later die dag, toen ik weer thuis kwam, ging ik regelrecht door naar mijn kamer en zakte huilend op mijn bed. Eerst had ik ze moeten helpen met stelen van geld. Ik moest een meisje spelen die aangereden was en erge verwondingen had. Dan kwamen er mensen naar me toe en moest ik nep huilen. En dat terwijl mijn vader en die Rowan bepaalde huizen voor hun rekening namen om te plunderen! Nog later die dag, moest ik door een kelderraampje kruipen, om vervolgens spuiten te pakken. En aan het eind van deze dag, toen ik en mijn vader weer voor ons huis stonden, moest ik die Menno en Rowan bedanken met een kus! En dat was zo goor! Daarna mocht ik uiteindelijk naar binnen. Helemaal onder de indruk van alles zat ik dus toen op mijn kamer. Veilig, nou ja, voorlopig dan. M’n moeder was laat thuis van haar werk, en kwam rond negenen thuis. Helaas heb ik dus met papa alleen moeten eten, die zei dat ik het goed had gedaan en dat ik al makkelijk bij ‘zijn team’ kon. Echt niet!

Toen mama thuis kwam en nog even met mij alleen op mijn kamer was, kon ik me niet meer langer inhouden. Alles moest er gewoon uit. Ze schrok heel erg, en zei dat papa de laatste tijd ook zo raar tegen haar deed. Zo zaten we nog lang op mijn kamer totdat ik op haar schoot in slaap viel en mijn vader mijn moeder naar beneden riep.

Toen ik vanochtend wakker werd en op m’n wekker keek, was het al half elf. Nog verward van de vorige dag liep ik naar beneden. Toen ik binnen kwam zag ik een man ik een uniform, die waarschijnlijk van de politie was. Ik keek gelijk naar mijn ouders. Mama had rode ogen en wangen en zat met haar handen in haar hoofd op de bank. Papa, (tenminste, ik wist niet of ik nog wel zo wilde noemen) stond op toen hij mij zat en keek me doordringend aan. Ik voelde opeens opkomende woede. Dus toen hij me zo aankeek, barste ik uit: ‘Kijk me nou maar niet zo aan! Jij  bent degene die zo onbeschoft is en me heeft gedwongen om te stelen en toneel te spelen op straat!’
Daar stond ik dan, tegenover mijn eigen vader, in mijn pyjama, tegen hem de waarheid te schreeuwen. Zijn ogen fonkelden, maar ik liet me niet intimideren.
‘Weg!! Ga weg!!!’ 
Ik gilde en schreeuwde alles bij elkaar. Mijn moeder probeerde me tot kalmte te manen, maar ik had er genoeg van. Alle emoties die ik heel de tijd in had gehouden, kwamen er nu uit. Toen ging de vuist van mijn vader de lucht in. Daarna werd alles zwart. Het laatste wat ik hoorde was mijn moeder die gilde en de politieman die zei: ‘U staat onder arrest.’

Ik wist niet hoelang ik op de grond had gelegen, maar toen ik wakker werd lag ik in bed en stond mijn moeder naast me. Ze legde haar hand op mijn hoofd.
‘Papa is gearresteerd voor drugs dealen en stelen.’
Ik keek haar aan, en het enige wat ik kon uitbrengen is: ‘Oké…’
Mama zuchtte. ‘Volgende week gaan we op bezoek…’


De shortlist

De shortlist is bekend. Uit 86 verhalen kozen schrijfster Tamara Geraeds en ik de verhalen van de volgende tien kinderen. Gefeliciteerd: 

Cheryl Blokland 
Esmee Slootmans
Maria Wilbrink 
Tessa Kramp
Alissa van der Lei
Annick van Roekel
Chiara ten Seldam
Laura Wijgergangs
Femke Pouwels 
Silke (achternaam niet bekend) van Basisschool De Smaragd in Zwolle

Uit deze tien zullen Tamara Geraeds, Betty Kraijo en ik uiterlijk 2 april de nummers 1,2 en 3 aanwijzen. 
Het prijzenpakket bestaat uit:
Eerste prijs: Schoolbezoek van mij en twee gesigneerde boeken, waaronder Verdacht
Tweede prijs: Twee gesigneerde boeken, waaronder Verdacht
Derde prijs: gesigneerd exemplaar van Verdacht 

Reglement:

Verhalen moeten uiterlijk 1 maart gemaild zijn naar: opstelverdacht@inekekraijo.nl onder vermelding van naam, leeftijd, groep, school.

Een verhaal mag niet meer dan 1000 woorden bevatten, inclusief de titel

De jury, bestaande uit de schrijfster Tamara Geraeds, bovenbouwonderwijzeres Betty Kraijo en ikzelf, behoudt zich het recht voor de eerste prijs niet uit te keren bij onvoldoende inzendingen. 

Prijsvraag Verdacht

Vrijdag 15 februari heb ik het winnende lootje getrokken. Het antwoord op de vraag: Waar moet Silke gaan wonen als haar moeder is verdwenen is... Bij haar oom en tante in een dorp in Zeeland. Winnaar van de prijsvraag van Verdacht is Bep Heutink. Gefeliciteerd, Bep! Het gesigneerde exemplaar van Verdacht komt zo snel mogelijk naar je toe. 

Lezing op het Merewade college in Gorinchem

Maandag 11 februari gaf ik een lezing aan drie Havo 2 klassen op het Merewade college in Gorinchem. De lezing was in de theaterzaal van de school. Leuk om eens op een theatherpodium te staan in plaats van in een zaal te zitten.

Verboden te lachen wordt een Vlaams Filmpje

Maandag 28 januari hoorde ik dat mijn verhaal ‘Verboden te lachen’ bij de geselecteerde verhalen zit en een Vlaams Filmpje wordt. Het persbericht staat hier: http://www.averbode.nl/Pub/vlaamsefilmpjes/John-Flandersprijs/John-Flandersprijs-2012.html
Nationale voorleesdagen

Dinsdag 19 februari was ik jurylid bij de Voorleeswedstrijd voor de bovenbouw van de basisscholen in Cuijk. Er zaten veel goede deelnemers tussen, maar Harmen Schultink van basisschool De Akkerwinde in Vianen stak er met kop en schouders bovenuit. Hij heeft de wisselbeker gewonnen en gaat door naar de regionale ronde.

Kerstmarkt


Zaterdag 15 december heb ik gesigneerd op de Kerstmarkt van de PKN in Hardinxveld-Giessendam. Leuk om eens terug te zijn in mijn oude dorp en de kerk waar ik als kind heenging!

Verdacht


18 september kwam Verdacht uit. Ik gaf toen een lezing in boekhandel Van de Munckhof in Venray. Deze lezing was speciaal voor meesters en juffen van het basisonderwijs. 


Zaterdag zaterdag 6 oktober was er in boekhandel De readshop in Cuijk een meet and greet met mij. Het was erg leuk en ik heb aardig wat boeken kunnen verkopen.


Eet smakelijk, Lukas en Lukas gaat naar de kerk

Zaterdag 25 augustus was de feestelijke presentatie van de Lukas-boeken bij boekhandel Samma in Gouda.  De winkel was versierd met slingers en ballonnen en er was meer dan genoeg te snoepen en te drinken voor de kinderen (en hun ouders). De eigenaresse van de winkel hield een leuk verhaal, ik heb beide boekjes voorgelezen aan zeer enthousiaste peuters en kleuters en Betje Ton, de illustrator heeft cartoons van de kinderen gemaakt. Daarna werden er voor de winkel reuzenbellen geblazen. Het was een waar peuterfeest!

Donderdag 6 september was er bij kinderdagverblijf Benjamin in Gouda een peuterfeest waarbij de leuke prentenboeken 'Eet smakelijk, Lukas' en 'Lukas gaat naar de kerk' werden gepresenteerd. Het was een leuk feest, met enthousiaste kinderen, geïnteresseerde moeders en vaders en tot slot waren er poffertjes.

Zaterdag 22 september heb ik gesigneerd op de Lees en Luisterbeurs in Ede. Betje Ton tekende cartoons van de peuters.

In de maand oktober stond Lukas gaat naar de kerk in de Lees en Luister top 10. Daar ben ik natuurlijk razendtrots op.

Kate

Zaterdag 31 maart om 15.00 uur was de boekpresentatie van Kate in de Herberg in Cuijk. Het is enorm leuk geweest. De herberg was helemaal in Ierse sferen met groene ballonnen, Ierse muziek en zelfs live harpmuziek. Ook de vele geïnteresseerden (ruim 60) waren voor een groot deel in het groen gekomen. 

Zaterdag 14 april om 15.00 uur gaf ik een lezing bij Boekhandel de Wingerd in Hardinxveld-Giessendam, mijn oude dorp. De lezing ging over het schrijven van een boek en in het bijzonder over Kate. Het was geweldig om terug te zijn in mijn oude dorp, om vrienden, buren en zelfs oude leraren terug te zien.

In de zomermaanden zijn er verschillende acties rond Kate geweest. 
Het weekblad Margriet heeft twintig Kates weggeven. Winaars hebben inmiddels bericht gehad.

Walking Holiday Ireland heeft vijf Kates weggegeven. De winnaars zijn: Julie Hille, Felice Veenman, Sabine van Harten, Marleen van Eijl, Annet Herwijer. Allemaal van harte gefeliciteerd en veel leesplezier!

Bij www.ierland.nl was er een prijsvraag waarbij je een verblijf in het Ierland van Kate kon winnen. Dit is gewonnen door Martin Silvis. Martin, van harte gefeliciteerd. Geniet in Ierland!

Zaterdag 22 september zat ik in de stand van Mozaïek op de Lees en Luisterbeurs in Ede om Kate te signeren.De verdwenen soapster

Donderdag 5 april heb ik gesigneerde exemplaren van 'De verdwenen soapster' op de Vastenmarkt van basisschool 'De Waai' verkocht. De helft van de opbrengst ging naar 'Passion for people', in het bijzonder naar het Trinity Hospital in Muona, Malawi.
Nationale voorleesdagen 2012

24 januari ben ik jurylid bij de jaarlijkse voorleeswedstrijd van de basisscholen in Cuijk


25 januari vertel ik in een kleuterklas van basisschool De Waai wat over boeken en het schrijven daarvan.