Ineke Kraijo

Recensies
Oog in oog met een reuzenos
Tuuk is al tien zomers oud en wil erg graag mee op mammoetjacht met de mannnen van zijn stam. Maar stamhoofd Wijze Wig vindt hem nog te klein. Dat vindt Tuuk niet eerlijk, juist omdat Wijze Wig toen hij zelf nog jong was, wel meeging met die jacht, maar dan stiekem. Tuuk wil  het stamhoofd gaan bewijzen dat hij heus wel wat kan, zodat hij de volgende keer wel mee mag. Op een dag ziet de jongen zijn kans schoon. Hij gaat alleen het bos in met het idee snel een haas te schieten. Maar dan ontmoet hij onverwachts een anders dier. Stoer, spannend en wensvervullend verhaal dat goed op de beoogde doelgroep is afgestemd. De goedgetroffen omslagtekening is uitnodigend (NBD/Biblion).


Over de grens
Zo goed geschreven dat je niet wilt stoppen met lezen. Top! (bol.com)

Verdacht

Spannend, soms een beetje zielig, maar vooral erg stoer. Lezen! (Tina, 26 oktober 2012)

Een indringende en ijzersterke jeugdroman over Silke, een meisje uit groep 8. Een boek voor oudere kinderen om mee te leven, zich te identificeren en vooral heel erg over na te denken. (http://www.trotsemoeders.nl/2012/12/23/verdacht/)

Kate

Ineke Kraijo schreef een indrukwekkend boek. Het verhaal boeit, mede door het grote inlevingsvermogen van Kraijo. Ze schrijft soepel en met vaart, waardoor de lezer vanaf het begin wordt meegetrokken in het verhaal. Met haar eerste Young adult roman laat Kraijo haar talent zien. (Nederlands Dagblad,  9 juni 2012)  Voor de volledige recensie in het Nederlands Dagblad van 9 juni 2012 : http://www.nd.nl/artikelen/2012/juni/11/jeugdroman-boeiende-historische-jeugdromans

Het verhaal is op meeslepende wijze geschreven. Het is of je naast Kate staat en alles met haar meebeleeft (…) een prachtig verhaal voor jong en oud. (Reformatorisch Dagblad, juni 2012)
Volledige recensie in het Reformatorisch Dagblad van 4 juni.
http://www.refdag.nl/boeken/recensies/meeslepende_jeugdroman_over_ierse_hongersnood_1_649901

NBD|Biblion recensie
1845. De 15-jarige Kate groeit op in een dorpje in Ierland, onder zeer armoedige omstandigheden. Drama op drama doortrekt haar jonge leven: haar babybroertje sterft net na de bevalling, vervolgens overlijdt haar moeder aan kraamvrouwenkoorts, en als laatste slaat de vreselijke aardappelziekte toe. Haar vader ontvlucht het huis, waardoor Kate voor haar broers moet zorgen. Wanneer ze de pacht niet kunnen betalen, wordt hun huisje verbrand en raken ze dakloos. Deze historische roman is in pakkende stijl geschreven. Het verhaal bevat niet alleen een veelheid aan specifieke details, maar ook een aangrijpende hoeveelheid pijn, rouw en ellende, gegrond op de realiteit. De schrijfster heeft op een indringende manier beschreven hoe zwaar de Ieren geleden hebben. Maar ook hoe het patriottisme de boventoon voert. Niets zal de Ieren eronder krijgen, daarvan getuigt de grote veerkracht van Kate en haar familie. Een aansprekende roman. Vanaf ca. 15 jaar. J.W. Hakvoort (NBD|Biblion recensie) 
 

De schrijfster beschrijft hun tocht zo beeldend dat je het gevoel hebt dat je met ze mee loopt. Hierdoor is het onmogelijk om het boek weg te leggen (www.huisvanbelle.nl, juli 2012).

Deze historische roman schokt mij. Ineke Kraijo vertelt een hartverscheurend verhaal over een dapper meisje tijdens de Ierse hongersnood. Ik ben onder de indruk van de schrijfstijl en geniet van de manier waarop de auteur haar personages neerzet. Het is heel knap dat zij het voor elkaar krijgt de loyaliteit te laten zien in de vader-dochter verhouding, ondanks alle ellende die zijn dronkenschap veroorzaakt. De Ierse mythologie wordt waarheidsgetrouw verweven in het verhaal en laat zien hoeveel invloed bijvoorbeeld de legende van de jammerende fee (banshee) heeft in het Ierse volksleven, ondanks het dominerende katholicisme. Ik raad dit boek, dat zo vol tranen is, bijzonder aan. Kate zal ondanks haar doffe ellende door haar moed en originaliteit toch een glimlach op je gezicht toveren http://rencensieblog.blogspot.nl/2012/10/kate-ineke-kraijo.html.


Wat een boek zeg, zo heftig maar ook zo mooi. Je word er vanaf de eerste pagina al in mee genomen en het laat je dan ook niet meer los. De lange vlucht de honger maar zeker de liefde voor elkaar,een boek vol met kippenvel (www.goodreads.nl)